Hârtia imprimată cu bacterii care produc energie

vizualizari: 26
05 Aug 2019

Cercetătorii de la Imperial College London au printat în premieră o serie de circuite din carbon și cianobacterii pe un suport din hârtie, pe care ulterior l-au utilizat ca tapet. Acesta poate acționa atât ca baterie cât și ca panou solar, o secțiune mică fiind suficientă pentru a alimenta un bec LED.

Tapetul a fost imprimat utilizându-se un echipament cu jet de cerneală de ultimă generație. Mai întâi au fost printate pe hârtie nanotuburile din carbon, peste care a fost aplicată o cerneală ce conține cianobacterii vii. Acestea realizează procesul de fotosinteză, ceea ce permite tapetului să producă energie electrică.

Acest tapet imprimat cu cianobacterii reprezintă un progres în domeniul energiei regenerabile obținute din așa-numitele celule microbiene bio-fotovoltaice. Deși este nevoie de foarte mult timp pentru ca tapetul să poată produce suficientă energie, cercetătorii englezi sunt de părere că prin folosirea acestor organisme care au capacitatea de a converti lumina în energie, invenția și-ar putea găsi aplicabilitatea în diverse domenii, de la producția senzorilor medicali până la fabricarea unor surse de alimentare biodegradabile și de unică folosință.

Inapoi