Update soluții imprimare de la Canon

vizualizari: 204
05 Dec 2018

Toți cei din domeniul artelor grafice știu că printul de mare format reprezintă o provocare dificilă. De regulă dificultățile acestei provocări pot fi depășite mai ușor datorită noilor invenții și inovații, care de altfel constituie motorul ce duce la progresul tehnic și tehnologic. Cei de la Canon, urmând acest principiu, au venit cu o noutate inedită: având la bază noua tehnologie patentată Uvgel waterless ink, care presupune prelucrarea materialelor la temperaturi mai scăzute în comparație cu tehnologiile clasice, Océ Colorado 1640 redă imaginea la o claritate înaltă, cu o viteză de 159 m²/oră pentru aplicațiile outdoor și 40 m²/oră pentru cele indoor.

Acest echipament a fost lansat la FESPA în mai 2017, dar și în România de curând - mai precis pe 14 noiembrie anul acesta, în cadrul unui eveniment în cerc restrâns unde a fost prezent și Grup Transilvae - dealer pentru echipamentele flatbed Canon Océ Arizona de aproximativ 4 ani. În avanpremieră am avut ocazia să aflăm mai multe informații cu ocazia prezentării realizate de domnul Victor Matei – Regional Business Development Manager, Industrial & Production Solutions, Canon CEE Gmbh - în cadrul sesiunii de expuneri și prezentări din cadrul deja tradiționalei întâlniri a Asociației Tipografilor „Transilvania” din 2 noiembrie

 

Victor Matei, Canon și Bogdan Vasilescu, Grup Transilvae

 

Cu siguranță Océ Colorado 1640 reprezintă o schimbare de paradigmă care se situează într-o zonă ce până acum nu a fost explorată foarte mult de către producători, respectiv o imprimantă de format mare care să poată imprima la costuri extraordinare cu o viteză nemaiîntâlnită până acum.

În ultimul timp își fac simțită prezența tot mai mult trenduri: imprimare roll-to-roll, print în formate de mari dimensiuni, ecosolvent, latex UV, cu volume de imprimare aflate în creștere. Totodată timpul de livrare este mai scurt ca niciodată, iar clienții vor comenzi executate repede, bine și evident ieftin. Un studiu realizat de InfoTrends a arătat că mai mult de 60% dintre clienți vor ca lucrările să fie gata în mai puțin de 24 de ore, 16% dintre clienți vor între 24 și 48 de ore, dar în general 80% dintre clienți vor totul imediat. La nivel european, datorită legislației unificatoare, preferințele tuturor se îndreaptă din ce în ce mai mult spre tehnologii sustenabile din punct de vedere ecologic.

În aceste condiții cei de la Canon consideră că productivitatea trebuie fie ideea de bază atunci când este creată o nouă tehnologie. Iar această tehnologie nouă care stă la baza lui Océ Colorado 1640 este 100% nouă. Cerneala, capetele de printare, elementele de preluare a hârtiei, absolut totul este creat și dezvoltat în Venlo și Poing - cele două mari centre de cercetare și dezvoltare pe care le are Canon în Europa.

S-a plecat de la ideea că în piață există câteva mari tehnologii consacrate, cum ar fi ecosolventul care prezintă marele avantaj că are un consum bun de cerneală și culori de calitate. Latexul a venit în piață cu mesajul eco, fără miros, care nu necesită uscare suplimentară după imprimare și UV, ce prezintă avantajul productivității cu o temperatură scăzută la finisare. Dar fiecare dintre aceste tehnologii presupune câteva compromisuri: la ecosolvent viteza este mică, apar probleme de miros, temperaturi ridicate ducând la diverse probleme pentru anumite medii. Și pentru latex viteza este mică, necesită laminare, temperatura ridicată poate deforma anumite medii, iar la UV apar probleme cu mediile flexibile și costul ridicat.

Luând în considerare aceste compromisuri, Canon și-a propus să creeze un produs care să le elimine în întregime. Astfel din unificarea celor trei tehnologii s-a născut UVgel, o cerneală specială sub formă de gel care se transformă în lichid în procesul de printare. Acestă nouă tehnologie prezintă toate avantajele pe care le aveau ecosolventul, latexul și UV-ul eliminând totodată dezavantajele specifice fiecăreia.

Dar ca să putem înțelege concret care sunt aceste avantaje trebuie să analizăm produsul în complexitatea lui. Echipamentul este de până la 5 ori mai rapid decât cele convenționale, cu o viteză de 40 m2/oră datorată automatizării integrale. Este primul printer cu două role care permite schimbul automat de joburi fără efort de operare, având un design industrial solid, rezistent în timp, cu ajustarea automată a pașilor de imprimare și un spectru de aplicații foarte variat. În plus, temperatura la care ajunge substratul în timpul procesului de imprimare nu depășește 34°C. Datorită acestui fapt se poate folosi hârtie offset foarte ieftină sau film foarte subțire și ieftin, fără a fi necesară laminarea, de unde rezultă un cost mai redus de operare și utilizare a mașinii. Tehnologia specială UVgel garantează un consum de cerneală cu până la 40% mai mic. Consumul mediu de cerneală raportat de Canon este de 8 ml/m2, dar testele efectuate de distribuitorii autorizați au demonstrat se poate ajunge și la 6,5 ml/m2 sau chiar mai puțin. Aderența foarte bună a cernelii permite imprimarea pe orice suport fără pierderi de culoare, ceea ce duce la evitarea costurilor de postproducție. Océ Colorado 1640 poate printa până la 15 000 m2 pe lună, sarcină care de regulă este realizată cu 3-5 utilaje și mai mulți operatori.

Câteva dintre aplicațiile ce pot fi realizate cu noua tehnologie sunt posterele și tapetul, unde este nevoie de joburi rapide care nu are sens să fie puse pe mașini mari. În cazul banner-elor și a rollup-urilor se pot folosi materiale ieftine pentru că nu se deformează din cauza temperaturilor ridicate. Cei care au asistat la prezentare au avut ocazia să analizeze câteva mostre, pentru a se convinge de calitatea imprimării.

Océ Colorado 1640 a fost deja instalat în multe țări europene și nu numai. Există 350 de instalări în Europa, Africa și Rusia. Clienții sunt din sectorul producției în volum mediu și mare, companii offset cu volume adiționale care necesită digital și specialiști în decorațiuni interioare sau design.â

 

Canon Océ Colorado 1640

 

La finalul prezentării, domnul Victor Matei a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:

Reporter AFP: Ce feedback a primit Océ Colorado 1640 în industria de print, la un an și jumătate de la lansarea oficială care a avut loc la FESPA 2017? Câte echipamente au fost instalate până acum în spațiul EMEA?

Victor Matei: Feedback-ul primit până acum este peste așteptări. Acest echipament este o soluție absolut specială pentru clienții noștri. Avem până acum peste 350 de echipamente instalate și volumul de imprimare a depășit deja 2 milioane de m2. Mașina a dovedit în viața reală că ceea ce am spus de la început e adevărat: nu există în acest moment un echipament de 1,6 m care să se apropie de productivitatea și calitatea lui Colorado 1640!

AFP: Ce îmbunătățiri prezintă la partea de automatizare, comparativ cu echipamentele din generația anterioară?

V.M.: În ceea ce privește automatizarea, nu există precedent. Colorado vine cu o serie de caracteristici care nu sunt disponibile nicăieri altundeva în acest segment de produs: de exemplu faptul că se pot folosi 2 role de hârtie diferite de până la 50 kg fiecare, iar mașina schimbă automat hârtia de la o rolă la alta fără ca operatorul să piardă timp. E ceva unic. Apoi compensarea și recuperarea automată a nozzle-urilor lipsă ori reglarea automată a pasului de imprimare pentru o acuratețe perfectă a printului sunt alte caracteristici care spun multe despre nivelul de automatizare a acestei soluții.

AFP: Folosirea unui astfel de echipament conduce și la reducerea costurilor de producție. În ce constau aceste reduceri de costuri?

V.M.: Vorbeam mai devreme despre automatizare. Asta înseamna timp câștigat în care operatorii pot realiza alte procedee, ca de exemplu finisare. Mașina nu are nevoie să fie cineva în apropiere tot timpul și nu necesită mai mult de 6 minute pe lună pentru mentenanță sau curățare. În plus, datorită tehnologiei UVgel, mașina nu are nevoie decât de o încălzire a mesei între 26 și 34°C. Datorită temperaturii scăzute se pot folosi substraturi ieftine, sensibile la căldură la viteze extrem de mari. Și nu în ultimul rând, toate testele noastre - plus cele făcute de entități independente precum Buyers Lab - au arătat că avem un consum de cerneală cu până la 40% mai scăzut. Media de consum din sistemul de service Canon observată la cele 350 de mașini instalate este de 6,5 ml/m2, chiar dacă noi comunicăm în continuare un consum oficial de 8 ml.

AFP: Care sunt aplicațiile cel mai des realizate cu ajutorul acestui echipament, la ora actuală?

V.M.: Aplicațiile cele mai folosite pe mașinile deja instalate sunt cele pe autocolant, hârtie ieftină pentru postere, tapet și aplicații cu retroiluminare. Chiar dacă asta spun statisticile noastre, mașina poate face mult mai mult. De aceea îi invit pe cei interesați în showroom-ul Grup Transilvae să testeze mașina disponibilă în România. În plus acum, aproape de sfârșitul acestui an, s-ar putea ca partenerul nostru să îl poată ajuta pe Moș Crăciun să vină cu o ofertă foarte bună pentru clienții noștri.

 

De Bogdan Mihăilescu

Inapoi