Tehnologia imprimării 3D a fost implementată în producția de autovehicule

vizualizari: 143
04 Sep 2018

     

În viitorul apropiat, autovehiculele electrice imprimate 3D vor putea fi văzute circulând pe drumurile publice, deoarece sunt mai sigure, ecologice și ușor de personalizat.

Deja a fost produs un astfel de model de autoturism - numit LSEV – care este electric și are majoritatea pieselor fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D. Mașina cu două locuri concepută de producătorul italian XEV are toate componentele vizibile imprimate 3D, cu excepția șasiului, a scaunelor și a geamurilor. Mașina a fost dezvoltată în colaborare cu Polymaker, care a fost responsabil cu cercetarea și dezvoltarea materialului utilizat pentru imprimarea 3D a modelului LSEV. Utilizarea imprimantelor 3D a permis producătorilor să reducă numărul de piese din autoturism de la peste 2 000 la numai 57, în timp ce timpul de cercetare și dezvoltare a fost micșorat cu peste 60%. Costurile de investiție au fost, de asemenea, reduse cu mai mult de 70%.

" Procesul de cercetare și dezvoltare a unui nou model de autovehicul durează în mod convențional între 3 și 5 ani, însă în cazul mașinilor tipărite 3D este nevoie doar de 3 până la maximum 12 luni", a declarat Luo Xiaofan, fondator și CEO al Polymaker.

LSEV are o greutate mult mai mică decât cea a mașinilor obișnuite fabricate la dimensiuni similare, cântărind aproximativ 450 de kilograme față de o tonă sau chiar mai mult.

Spre deosebire de alte mașini tipărite 3D, LSEV urmează să fie produsă în serie. Mașina a atras deja peste 7000 de pre-comenzi, inclusiv de la Serviciul Național de Poștă din Italia și de la compania de închirieri auto ARVAL.

Cele două locuri oferă mai mult spațiu pentru depozitare, iar poziția înaltă a scaunului șoferului facilitează accesul atât în interiorul mașinii cât și în afara acesteia. XEV intenționează să înceapă producția în serie a noului autovehicul la sfârșitul acestui an, LSEV urmând a fi disponibil pe piață până în aprilie 2019.

Compania dorește să ofere multiple opțiuni de personalizare și îmbunătățire bazate pe feedback-ul șoferului. Chiar și mașinile printate 3D care funcționează pe bază de combustibil convențional sunt mai ecologice, deoarece greutatea lor redusă micșorează consumul de carburant și totodată emisiile de noxe.

LSEV a fost prezentat în cadrul Muzeului Cultural din China, care a fost inaugurat în iunie, 2017 în Shanghai. Centrul educațional este alcătuit din nouă secțiuni, inclusiv un centru de cercetare pentru fabricația aditivă.

 


 

Inapoi