Fenomenul de migrare a cernelurilor și impactul asupra siguranței alimentare

vizualizari: 195
12 Sep 2018

 

Industria ambalajelor flexibile continuă să se dezvolte și să evolueze, adaptându-se cerințelor pe care consumatorii le au în ceea ce privește caracterul practic al acestor ambalaje. A fost lansată în ultimii ani o serie de cerneluri UV, UV LED și EB utilizate în imprimare, deoarece prezintă numeroase avantaje printre care se numără uscarea extrem de rapidă – aproape instantanee - lipsa compușilor organici volatili ( VOC) și calitatea imaginilor redate. Cu toate acestea, există riscul migrării anumitor substanțe din componența cernelurilor, care practic pătrund prin ambalaj și ajung în contact cu produsele alimentare de la interior. O astfel de contaminare poate afecta mirosul, gustul sau chiar siguranța alimentelor ambalate

 

Fenomenul de migrare a anumitor substanțe din componența cernelurilor depinde în mare măsură de proprietățile de barieră ale substratului. Există și materiale complet impermeabile - sticla și metalul – însă în cazul celorlalte migrarea este determinată de o serie de condiții variabile, inclusiv de tipul produsului alimentar - gras, acid, uscat etc. - și de condițiile în care acesta va fi depozitat, precum și de încălzirea produselor în ambalajul original. Riscul de migrare a cernelurilor este cu atât mai scăzut cu cât proprietățile de barieră ale substraturilor sunt mai dezvoltate. Producătorii de ambalaje iau în considerare toate aceste aspecte pentru a determina atât nivelul de migrare a componentelor din cerneală cât și dacă acestea se află în limite acceptabile și sigure.

În cadrul industriei există o serie de limitări în privinţa substraturilor întrebuinţate în procesul de producţie a ambalajelor alimentare, precum şi al formulelor cernelurilor care sunt utilizate la imprimarea acestor ambalaje.

Încă nu există o combinație de material, adeziv și cerneală care să fie potrivită pentru toate tipurile de alimente, așa încât testele sunt necesare în continuare.

Siguranța alimentară și respectarea prevederilor în vigoare sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont producătorii de ambalaje, dar și brand-urile din industria alimentară. Cel mai semnificativ exemplu este gigantul elvețian Nestlé, cu peste 2 000 de game de produse care se regăsesc în întreaga lume. Multinaționala nu își tipărește propriile ambalaje, ci apelează la serviciile unor firme specializate. Și, ca oricare alt brand renumit, Nestlé se confruntă cu o serie de provocări atunci când vine vorba despre siguranța alimentară, care variază de la componentele cernelurilor și ale substraturilor pe care se realizează imprimarea până la complexitatea proceselor de testare a acestora, diversitatea materialelor utilizate la fabricarea ambalajelor și – poate cel mai important – lipsa unor reglementări care să fie valabile în toate țările din lume.

 

 

Soluția adoptată de Nestlé este Ordonanța Elvețiană, o listă elaborată de guvernul Elveției care conține cernelurile aprobate pentru a fi utilizate la inscripționarea ambalajelor care intră în contact, direct sau indirect, cu produsele alimentare. În completarea acestei ordonanțe a fost adăugată și nota de conformitate cu privire la cernelurile pentru ambalaje propusă de Nestlé, care stipulează că producătorii de ambalaje trebuie să utilizeze materialele incluse în " Ordonanța Elvețiană", precum și să furnizeze certificate de conformitate. Această notă a survenit în urma unui incident din 2005 în care a fost implicată multinaționala, atunci când un fotoinițiator conținut de cerneala utilizată la tipărirea ambalajelor a migrat în interiorul acestora și a intrat în contact direct cu produsul alimentar ( laptele pentru sugari), contaminându-l.

În ultimii ani, tehnologia UV de uscare a cernelii a primit numeroase laude din partea profesioniştilor care activează în această industrie, în special datorită eliminării compuşilor organici volatili şi a reducerii emisiilor de CO2, precum şi a avantajelor pe care le prezintă în ceea ce priveşte procesul de producţie, uscarea cernelii producându-se imediat. Acest aspect i-a determinat pe numeroşi tipografi să facă trecerea de la cernelurile pe bază de ulei - care sunt uscate prin intermediul metodei convenţionale de polimerizare oxidativă – la sistemele UV. Dar cel mai recent trend este tehnologia LED-UV care oferă o serie de avantaje, cum ar fi economisirea energiei. Lămpile LED (n.r.: Light Emitting Diodes) pot fi pornite sau oprite imediat şi au o durată de funcţionare de peste 15 000 de ore, spre deosebire de lămpile UV convenţionale care asigură până la 2 000 de ore de utilizare.

Piaţa ambalajelor flexibile imprimate înregistrează un interes crescând în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi compuşi organici volatili din cadrul procesului de producţie, interes determinat de preocupările legate de siguranţa şi protejarea mediului înconjurător, dar şi de cerinţele venite din partea instituţiilor de reglementare din domeniu. Cererea este însemnată în special pe piaţa nord-americană şi cea europeană, unde cernelurile flexo pe bază de solvenţi sunt utilizate pe scară largă. De la expoziţia internaţională drupa din 2016, cererea pentru cernelurile flexo pe bază de apă şi pentru cernelurile EB flexo a crescut considerabil în aceste regiuni.

Companiile membre ale Grupului Toyo Ink au dezvoltat o gamă de cerneluri şi lacuri special create pentru ambalajele alimentare, care înlesnesc redarea imaginilor cu o rezoluţie mare şi prezintă emisii reduse de migrare, inclusiv o serie de cerneluri EB (Electronic Beam) cu transfer redus al mirosului, care se usucă fără căldură sau lumină prin intermediul emisiei de electroni. Practic, fasciculele de electroni pătrund în substratul din hârtie sau carton pentru a usca cernelurile sau lacurile utilizate, reducând riscurile de migrare sau miros ale substanţelor. Toate aceste produse care intră în contact cu alimentele respectă cele mai ridicate standarde internaţionale în materie de siguranţă alimentară, recomandate de Ordonanţa Elveţiană, Nestlé şi EU Printing Industry Association.

Cernelurile EB se dovedesc a fi din ce în ce mai utile pentru aplicațiile din industria de ambalaje, fiind disponibile atât pentru sistemele de imprimare offset cât și flexo, oferind utilizatorilor avantaje precum viteza în producție, uscare mai rapidă, mai puțin deșeuri și un grad ridicat de calitate. Cernelurile EB nu se volatilizează în interiorul maşinii de tipar, aşadar consistenţa acestora rămâne neschimbată pe durata procesării, iar calitatea imprimării se menţine stabilă chiar şi în cazul tirajelor mari.

Produsele lansate de producătorii de consumabile pentru industria ambalajelor au la bază conceptele de performanţă şi funcţionalitate, companiile axându-se pe aspectele care vor stabili direcţia în care se vor îndrepta procesele de producţie din cadrul industriei: sustenabilitate, performanţă ridicată, plus de valoare, siguranţă şi securitate.

 

De Simona Cusă

 

Inapoi