Inteligența artificială și impactul acesteia asupra industriei de ambalaje

vizualizari: 233
05 Sep 2018

 

 

 

" Ne îndreptăm spre un viitor complet diferit din punct de vedere socio-economic față de ceea ce am trăit până acum."
Kaku ( fizician și futurolog american de origine japoneză)


Iată cum a răspuns domnul director general Necip Saral, care este un reputat manager al Wilkins Packaging East Europe, la întrebarea noastră: Credeți că inteligența artificială are azi de jucat un rol în industria română de packaging?
" S-a intrat într-o competiție a productivității și acest fapt atrage cu sine automatizarea și dotarea întreprinderilor cu echipamente înzestrate cu inteligență artificială. La nivel de industrie, acest avans tehnologic este important, însă costurile investiției și durata de timp în care aceasta se amortizează sunt încă decisive. În packaging schimbările nu sunt exponențiale. Multe dintre companiile din întreaga lume utilizează mașini automatizate sau așa-numiții " roboți" pentru etapa de lipire a ambalajelor. Costul minim al unei astfel de automatizări se ridică la sute de mii de euro, pe când costurile cu 2 angajați care fac aceeași operațiune sunt mult mai scăzute. Într-o țară mai slab dezvoltată, o asemenea investiție se amortizează în aproximativ 45 de ani. Mai mult decât atât, acest robot poate prelucra doar un singur tip de cutie. Deci personalul uman este, din nou, mult mai avantajos. În companiile care prelucrează cantități însemnate de carton ondulat se fac investiții în automatizarea segmentului de logistică. Volumul cartonului ondulat fiind foarte mare este necesar să existe și sisteme inteligente de depozitare, benzi conveioare, cititoare de coduri de bare etc. Însă și aceste investiții sunt considerabile și se amortizează într-o perioadă lungă de timp."

În cele ce urmează vom prezenta și o sinteză a părerilor unor consultanți occidentali asupra progreselor realizate în economiile dezvoltate privind rolul inteligenței artificiale în general, dar și în industria de ambalaje în particular.


Inteligența artificială își manifestă deja prezența în viața noastră de zi cu zi. De exemplu, în America " IA" (inteligența artificială) a încercat să elimine știrile false de pe Facebook după unele critici la adresa conținutului lor ( postat de oameni) în timpul recentelor alegeri americane. Cine deține difuzoare hands-free Amazon Echo este familiar cu faptul că acestea selectează muzica în funcție de preferințele celui care ascultă. Sau în Japonia, Societatea de Asigurări " Fukoku Mutual Life" e în procesul de înlocuire a 34 dintre angajați cu un calculator bazat pe inteligență artificială, care se presupune că este mai precis și mai rapid decât oamenii pe care îi înlocuiește.


În industria artelor grafice și de packaging, inteligența artificială poate avea o aplicabilitate diferită, limitată, deoarece este încă departe de capacitatea de a prelua sarcinile creative pe care un designer le duce la bun sfârșit sau pentru a putea automatiza seria complexă de verificări necesare definitivării unei creații grafice și/sau pentru aprobarea unui ambalaj, dar se poate folosi cu siguranță pentru a accelera anumite procedee. Așadar unele aspecte ale automatizării se situează încă în domeniul science-fiction, dar în anumite micro-segmente se implementează deja IA pentru servirea optimă a clienților.


Proiectarea poate deveni mai eficientă cu ajutorul IA
Pentru managerii de proiect, care în fapt se luptă să obțină la timp un portofoliu de produse, IA poate reprezenta un mare avantaj în sensul că permite colectarea și asocierea a zeci de milioane de puncte, de date, pentru o multitudine de proiecte ( de regulă în segmente precum retail-ul și bunurile de consum ambalate), care în final vor putea crea un model. Acest model permite anticiparea posibilității de executare la timp a unui proiect și, de asemenea, alegerea inteligentă a întreprinderii spre care urmează să fie trimisă lucrarea astfel încât să existe cea mai mare șansă de a fi finalizată la timp. Aceasta înseamnă că, în cea mai mare parte, locurile de muncă vor putea fi păstrate. Cu ajutorul IA se poate crea o stategie de scurtare a termenelor normale ale proiectului, adică atunci când este nevoie de o cale rapidă se poate stabili un timp minim de execuție încă de la început.


Pentru industria farmaceutică, lucrurile sunt foarte complexe. Interacțiunea cu medicamentele reprezintă o problemă importantă, iar aplicabilitatea IA poate scurta timpul de omologare și lansare pe piață a produselor, ceea ce va conduce la necesitatea producerii de ambalaje personalizate în funcție de medicația pe care o conțin. Iată ce ne dezvăluie un consultant în aceste privințe:
" Să luăm ca exemplu bine-cunoscutul paracetamol, care este în general un medicament destul de sigur, atât timp cât nu se ia în exces. Mecanismele prin care paracetamolul devine toxic sunt destul de complicate și odată cumulate, acestea conduc la apariția unor probleme la nivelul ficatului. Acesta este un medicament folosit încă din 1877, a fost studiat cu atenție și de obicei se administrează singur."


Dar imaginați-vă că este necesară realizarea și stabilirea interacțiunii metabolice în organism nu doar pentru paracetamol, ci pentru o combinație de medicamente care ar putea reacționa împreună. Desigur, nu toate interacțiunile sunt periculoase - unele medicamente pentru chimioterapie, de exemplu - au efectul dorit numai datorită interacțiunii lor cu substanțele din compoziția altor medicamente.


Așadar, companii precum Lhasa din Leeds - www.lhasalimited.org - utilizează IA pentru a intui aceste căi de interacțiune incredibil de complicate și pentru a ajuta la prezicerea efectelor ( atât pozitive cât și negative) ale medicamentelor în organismul uman - ceea ce conduce la un timp de testare mai scurt și la aprobarea mai rapidă a reglementărilor care vizează medicamentele și vitaminele, precum și la o lansare mai rapidă pe piață și la o perioadă îndelungată de timp în care medicamentul poate fi comercializat, din moment ce brevetele sunt în vigoare.


Pe termen lung, combinarea informațiilor genetice individuale ale pacienților cu aceste modele ar putea determina lansarea de medicamente ale căror formule să fie personalizate și la o schimbare fundamentală a modului în care se produc și comercializează aceste tratamente, precum și la evoluția ambalajelor spre producerea ambalajelor personalizate.


Roboții vor face conversații " unu-la-unu" cu milioane de consumatori posibili
Roboții reprezintă un subiect " fierbinte" în multe domenii hi-tech. Microsoft are o varietate de programe de recunoaștere a vocii, textului, imaginii și a feței, toate bazate pe IA și lansate ca parte a Proiectului Oxford, iar Amazon a lansat recent propria sa versiune a acestei biblioteci de aplicații. Dar încă lipsește o putere de calcul suficient de avansată pentru a face un robot să fie bun la toate.


O companie ce are ca activitate comercializarea de roboți a lansat recent rezultatele unui sondaj ce arată că 40% dintre clienții americani ai segmentului de retail s-ar simți comfortabil să-i vorbească unui robot și că aproape o treime ar prefera mai degrabă să vorbească online cu unul, decât cu un om față în față sau prin telefon - ceea ce înseamnă că am putea asista la o schimbare semnificativă a modului în care oamenii își aleg produsele.


Inteligența artificială și impactul pe care îl va avea asupra societății în viitor a ținut capul de afiș la ediția din acest an a Summitului Mondial al Guvernării.


Tehnologia ne va ajuta să facem schimb de gânduri și de idei la un nivel fără precedent, dar ne va crea și un sentiment de izolare și de singurătate.


Regretatul astrofizician Stephen Hawking a declarat că inteligenţa artificială poate însemna sfârşitul civilizaţiei umane, în ciuda faptului că el însuşi folosea tehnologia pentru a putea comunica. El a explicat că odată creată, inteligenţa artificială se va dezvolta singură într-un ritm accelerat. Hawking a adăugat că dezvoltarea în continuare a acestei tehnologii s-ar putea dovedi a fi " o greşeală fatală".


Inteligenţa artificială este o invenţie importantă şi complexă, iar modul în care poate ajunge să fie utilizată - în scopuri pozitive sau negative - depășește sfera imaginației.

 

De Irena Nestor

Inapoi