Schema de culoare monocromatică în design

vizualizari: 295
09 Oct 2018

Alegerea culorilor pentru următorul proiect de design grafic poate părea descurajantă, având în vedere că există combinații de culori aparent fără sfârșit, dar teoria culorii îi poate ajuta întotdeauna pe designeri să restrângă opțiunile. Teoria culorii are mai multe reguli și principii care îi vor ghida pe designeri în etapa de selecție a culorilor, aici fiind inclus și conceptul de scheme de culori monocromatice. Paletele monocromatice utilizează aceeași culoare de bază în diferite tonuri, tente și umbre pentru a crea o schemă de culoare coerentă

 

Monochromatic Environments, Dan Rees Art

 

Culoarea monocromatică este rezultatul utilizării unei singure culori de bază împreună cu tonurile, tentele și umbrele acelei nuanțe. Pentru a simplifica definiția, culoarea monocromatică începe cu o singură nuanță, iar designul este creat cu o paletă folosind derivate din acea culoare.

Deschiderea unei culori de bază cu alb creează tente diferite ale acelei nuanțe. Umbrele unei culori, pe de altă parte, sunt realizate prin adăugarea de negru. Desaturarea unei culori de bază cu gri generează tonuri diferite ale acelei nuanțe. Adăugarea de alb, negru sau gri la culoarea de bază produce o gamă variată de culori derivate care pot fi utilizate în conceperea unei lucrări de design grafic. Astfel tonurile, tentele și umbrele devin principalele instrumente ale designerului atunci când planifică o schemă de culori monocromatice.

 

Color Scheme Blueprint, Open Source Studio

 

Un element la fel de important în paletele de culori monocromatice este contrastul. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă designerii în proiectele monocromatice este că întregul concept grafic se poate estompa. Însă această problemă poate fi rezolvată prin adăugarea contrastelor puternice.

Plecând de la o culoare de bază, designerul va avea nevoie de cel puțin două opțiuni în plus - o versiune mai închisă a culorii și o versiune mai deschisă. Ca în cazul oricărei alte palete de culori, va trebui să se determine de la început în ce măsură va fi folosită fiecare variantă de culoare și cum va arăta în cadrul designului. În general, regulile de utilizare a culorii monocromatice sunt aceleași ca în cazul celorlalte palete de culori, singura diferență în acest caz fiind că fiecare nuanță are aceeași bază.

Utilizarea schemelor de culori monocromatice nu se limitează la un singur tip de design. Culoarea unică este o alegere populară atât printre designerii de website-uri, cât și în industria de decorațiuni interioare sau de ambalaje.

 

Monochromatic Dragonfly, ArtStation

 

Culoarea unică transmite automat simplitate și armonie. De asemenea, poate fi ușor de integrat într-un concept de grafică pentru că elimină din start grijile cu privire la nepotrivirea culorilor.

Uneori, elementul surpriză ce poate face ca o lucrare monocromatică să își atingă cu adevărat scopul este o culoare accent care se află în contrast total cu restul designului. Schemele de culori monocromatice pot funcționa excelent împreună cu imaginile care aparțin aceleiași familii de culori, însă elementele vizuale care sunt în contrast cu schema de culoare respectivă vor scoate în evidență întregul design.

 

Wires and Nerve, Marissa Meyer, ilustrații de Doug Holgate

 

O temă în alb și negru poate fi, de asemenea, o alternativă la grafica obișnuită în care sunt folosite multiple culori. Atemporală și practică în același timp, combinația între alb și negru este una puternică. Această combinație oferă produsului o notă sofisticată și de înaltă calitate. Culorile au un impact unic asupra fiecărui consumator în parte, iar schema de culoare alb-negru poate funcționa perfect pentru anumite branduri.

Negrul este de obicei atribuit întunericului, misterului, fiind în același timp un simbol al autorității, al puterii și ocazional al răului. La polul opus, albul este un semn al purității, strălucirii și al inocenței care își combate adversarul.

Beneficiul real al utilizării acestor non-culori este acela că pot crea împreună un design contrastant, imposibil de ignorat de către privitori. Simplu sau complex, designul în alb și negru oferă designerilor oportunități nesfârșite pe care alte scheme de culori nu reușesc să le genereze.

 

Monochromatic Logo Study, Lucas Vallim

 

Din ce în ce mai mulți designeri aleg să conceapă lucrări de grafică unice, prin refuzul de a respecta normele unei industrii pline de culoare. O lucrare de design grafic monocromatic este o opțiune care poate funcționa atât pentru marile brand-uri cât și pentru mărcile comerciale mici, deoarece poate avea un impact de lungă durată asupra consumatorilor. Designerii pot utiliza în diverse moduri culorile unice, opțiunile fiind aproape nelimitate.

 

De Dumitru Vlădoiu

Inapoi